Smederevo: Zakup zemljišta pod znakom pitanja

Bez autora
Sep 20 2011

Postupak izdavanja u zakup lokacije za rafineriju, posle skoro dve godine otkako je počeo, biće najverovatnije vraćen na nultu poziciju. Vlast nije jedinstvena u stavu da bi procedura trebalo da se nastavi, zbog sumnji u zakonitost. Ako politička većina ostane bliska stavu da se raspiše novi konkurs, to može značiti i potpuni krah pompezno najavljene najveće grinfild investicije u državi. Ako je verovati političkim previranjima koja kulminiraju van domašaja javnosti, poslednje dve rafinerijske godine pojeli su skakavci. U decembru 2009. godine, grad je raspisao oglas nudeći lokaciju za rafineriju na koji se javio jedino američko-holandski konzorcijum "Komiko ojl". Stručna komisija je tek u maju ove godine, konačno, procenila da ponudu ne treba prihvatiti, jer ne odgovara uslovima konkursa zbog dinamike plaćanja zakupa. Gradonačelnik je, uprkos protivljenju stručnjaka, imao ovlašćenje da potpiše ugovor. Međutim, to nije učinio, i čitavoj priči dao tajm-aut odlukom o izradi elaborata zbog izmene državnih propisa.

Smederevo: Zakup zemljišta pod znakom pitanjaPostupak izdavanja u zakup lokacije za rafineriju, posle skoro dve godine otkako je počeo, biće najverovatnije vraćen na nultu poziciju.

Vlast nije jedinstvena u stavu da bi procedura trebalo da se nastavi, zbog sumnji u zakonitost. Ako politička većina ostane bliska stavu da se raspiše novi konkurs, to može značiti i potpuni krah pompezno najavljene najveće grinfild investicije u državi.

Ako je verovati političkim previranjima koja kulminiraju van domašaja javnosti, poslednje dve rafinerijske godine pojeli su skakavci.

U decembru 2009. godine, grad je raspisao oglas nudeći lokaciju za rafineriju na koji se javio jedino američko-holandski konzorcijum "Komiko ojl". Stručna komisija je tek u maju ove godine, konačno, procenila da ponudu ne treba prihvatiti, jer ne odgovara uslovima konkursa zbog dinamike plaćanja zakupa. Gradonačelnik je, uprkos protivljenju stručnjaka, imao ovlašćenje da potpiše ugovor. Međutim, to nije učinio, i čitavoj priči dao tajm-aut odlukom o izradi elaborata zbog izmene državnih propisa. Vlada Srbije, naime, promenila je uslove za izdavanje zemljišta, pa je ponuda "Komiko ojla" da za 113 hektara plati 286 miliona dinara, bila mnogo niža od propisanih uslova po novoj uredbi.

Elaborat o opravdanosti davanja u zakup zemljišta pod uslovima povoljnijim od tržišnih, koji je bio izlaz iz tunela, krčkao se gotovo četiri meseca. Gradsko veće ga je pre desetak dana usvojilo, ali je i odlučilo da ga sa sednice Skupštine povuče u poslednji čas.

Zbog dilema oko zakonitosti procedure, vlast nije imala većinu za usvajanje elaborata.

- Ušli smo u makaze, jer je odluka o izdavanju zemljišta doneta po starom, a sve ostalo radi se po novom zakonu. Sve treba vratiti u legalne tokove. Činjenica da je elaborat skinut sa dnevnog reda, govori da se priča, bar kada je reč o oglasu iz decembra 2009. godine, privodi kraju. Nadam se da će javnost narednih dana znati kako smo izašli iz ove rošomonijade - kaže predsednik skupštine Branče Stojanović (SPS).

Osim socijalista, slično viđenje ima i druga članica vlasti "Pokret za Smederevo", dok demokrate zagovaraju nastavak procedure. Opozicija smatra da je ovo kraj rafinerije.

- Procedura izdavanja zemljišta sprovodi se uz grubo kršenje zakona, čemu se osim opozicije protivi i deo vlasti. Izgubili smo tri dragocene godine, ali je dobro što je ovim stavljena tačka na ovaj projekat - smatra Saša Radosavljević, predsednik GO DSS.

Posle najnovije drame na lokalu, iz "Komiko ojla" stižu signali da bi raspisivanje novog konkursa ujedno moglo biti i poslednje zbogom ovom investitoru koji, posle zvanične odbijenice na svoju ponudu, nagoveštava napuštanje Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik